Keress Tobb Mint 50000 Hotel Ajanlat Kozott Vilagszerte

Angol önéletrajz írási tanácsok sikeres külföldi munkakereséshez



Ha már az Egyesült Királyságba vetett a sors, és nem vagy olyan szerencsés, hogy eleve dolgozni érkezel előre egyeztetett állásra és munkahelyre, akkor bizony meg kell tanulnod egy-két dolgot az angolszász önéletrajzokról és kiválasztási folyamatról, ha önállóan szeretnél munkát keresni és találni.
 Első és legfontosabb lépésként felejts el mindent, amit a Magyarországon már megtanultál az önéletrajz írás kapcsán.
Nagyon fontos, hogy teljesen értékeld újra magad és más szemszögből nézd a tudásodat, végzettségedet és tapasztalatodat. Itt ugyanis idegennek számítasz, ha nincs angliai vagy neves külföldi egyetemen szerzett diplomád (leszámítva például a hazai egészségügyi képzést, mivel az Angliában is nívósnak számít, illetve szinte minden egészségügyi foglalkozás hiányszakma), akkor nagyon átgondolt önéletrajzot kell kreálnod a siker érdekében. Fontos azt is tudnod, hogy a munkakeresés nagy kitartást igényel, de elsősorban lelkesedést.
 Kezdjük az angliai CV írási alapokkal
 A neved. Ha nem vagy olyan szerencsés, hogy internacionális a neved (pl Viktória vagy Roland) akkor már mínusz egyről indulsz, hiszen azon túl, hogy nem fogják tudni kiejteni a neved, jó esetben a nemedet sem képesek megállapítani a jelentkezéskor. Bátraké a szerencse, egyszerűsíts, vagy angolosítsd a keresztneved. Nem kell hivatalosan is nevet váltanod, csak a jelentkezés alkalmával.
Adataid (Personal Information). Angliában más típusú adatok számítanak fontosnak, mivel itt nincs személyi igazolvány, a lakcímed egy elég fontos adat, mindig tüntesd fel, ez bizonyítja, hogy ellenőrizhető vagy. Sokan feltűntetik a nemzetiségüket is, erről azonban megoszlanak a nézetek. Van, aki nem szereti feltűntetni, hogy magyar, mert hátránynak érzi, a saját tapasztalatom az, hogy érdemes feltüntetni, mert még mindig jobb, ha magyarnak néznek – azaz EU citizennek – mint mondjuk olyan országból valósinak, ahol esetleg vízumkötelesség van. Ha úgy döntesz, hogy feltűnteted a nemzetiségedet, érdemes feltűntetned az angoltudásod szintjét is (fluent, basic, stb…). Elérhetőségek kapcsán annyi jó tanács, hogy kreálj egy csinos, könnyen leírható angol e-mail címet, azaz olyat, amelyiknek a vége co.uk.
Képességek (Skills). Ilyen menüpont nem nagyon szerepel a magyar önéletrajzokban, Angliában azonban annál fontosabb. Ez az a menüpont, ahol illik elhelyezni a szuperlativuszokat , úgy is mint „excellent”, „brilliant”, „strong”, tehát magasztald önmagad. Jó, ha az adott állásnak megfelelő képességeket tűntetsz itt fel, de természetesen nem túl sokat, kb 8 lenne az ideális. Ehhez remek segítségeket találsz az interneten.
Munkatapasztalat (Experience). Itt jön a fekete leves, ugyanis az angol munkatapasztalat szinte elengedhetetlen ahhoz, hogy munkát szerezz Angliában. Persze ez egy paradox helyzet, de sajnos ezt el kell fogadni. Amennyiben van angol munkatapasztalatod, úgy tűntess fel mindent átláthatóan, időrendben, cégnév, pozíció megjelölésével, majd pár pontban szedd össze, hogy mi is volt a feladatot az adott helyen. Ha nincs ilyen tapasztalatod, természetesen a magyar munkahelyeidet kell feltüntetned, ami nem hátrány ugyan, de sajnos előnynek sem nevezhető.
Végzettség (Education). Sajnos ez a pont is része a fekete levesnek, hiszen aki nem rendelkezik angliai végzettséggel, az kitöltheti ugyan ezt a pontot, de egy angol számára ez olyan lesz, mintha meg sem jelöltél volna semmit. Előfordult, hogy bár legmagasabb iskolai végzettségem a Masters of Science (azaz egyetemi diploma), mégis megkérdezték az állásinterjún, hogy van-e az érettséginek megfelelő vizsgám. Érdemes tehát a végzettségnél feltűntetni, hogy ez az angolszász oktatási rendszerben minek felel meg.
Referencia (Reference). Angliában talán ez a legfontosabb része a CV-nek, érdemes elhelyezni a CV végén. Ha nem önálló CV-t adsz be, amelyet Te készítettél a saját belátásod szerint, hanem úgynevezett application formot töltesz ki, akkor a legjobb esetben is legalább két, úgynevezett referenciát kérnek tőled. Ez két olyan személy megjelölését jelenti elérhetőséggel együtt, akikkel felveheti a kapcsolatot a cég, ahová pályázol. A legtöbb esetben élnek is vele, tehát érdemes olyat megadni, aki biztonsággal csupa jót fog mondani rólad és tudatában is vannak annak, hogy Te feltűntetted őt az önéletrajzodban referenciaként. Jó, ha ezektől az emberektől/cégektől egy-egy ’reference letter’-t is csatolsz, amely tartalmazza maximum féloldalnyi terjedelemben, hogy mennyire elégedettek voltak veled munkád során. Természetesen ez nem azt jelenti, hogyha csatolod a reference lettert, akkor ezt nem fogják leellenőrizni.
Célkitűzés (Objective). Ez a pont is egy magyar számára egészen különös lehet, hiszen a magyar önéletrajzokban ez sem szerepel. Ez egy pár mondatot tartalmaz arról, hogy miért is jelentkezel erre az állásra. Ha például bébiszitternek jelentkezel, akkor nagyon röviden taglalhatod, hogy mennyire elhivatott vagy a gyerekekkel kapcsolatban. Nagyon nehéz megírni ezt a pár mondatot úgy, hogy tömör és nyelvileg helytálló legyen. Ez a pont egyébként elhanyagolható abban az esetben, ha cover letter-t is szerkesztesz a CV-hez, hiszen abban bőven van helyed kifejteni, miért is jelentkezel erre az állásra.
 Ha a fenti tanácsokat nem találod elegendőnek…
Ha szeretnél további profi, angol nyelvű segítséget kapni a tökéletes angol önéletrajz megírásához, akkor ajánlanánk egy nagyon hasznos ebookot, aminek címe Resume & Cover Letter Secrets Revealed.
Még annyit zárásként hozzátennék hogy ezek a CV írási tanácsok nem feltétlenül alkalmazhatók bármilyen foglalkozásra, munkakörre. Természetesen egy felszolgálói, mosogatói munkához nem kell mindezt végiggondolni, ott valószínűleg a tapasztalat lesz a mérvadó. Egyes iparágak és pozíciók pedig megkövetelhetnek sajátos önéletrajzi formátumokat. A cikkben említettek a nagy általánosságra érvényesek.
 Nyerő fotó az önéletrajzban
Csatoljam, vagy ne csatoljam? Megoszlik ez ügyben a toborzás-kiválasztással foglalkozó szakemberek véleménye. Míg egy jó fotó sokat lendíthet az álláskeresők elhelyezkedési esélyein, addig egy régi, rossz kép, egy szerencsétlen beállítás akár leendő állásukba is kerülhet. A Jobline Magazin összefoglalja: milyen egy jó fénykép, illetve milyen hibákat követnek el leggyakrabban a pályázók?
Dilemma
„Fényképes önéletrajzát és motivációs levelét várjuk…” – ebben az esetben feltétlenül küldjön fotót CV-jében leendő munkaadójának az álláskereső. Ha azonban a munkáltató nem ragaszkodik hozzá, nem feltétlenül érdemes egy fényképpel „feldobni” a pályázati anyagot. A Jobline Magazin korábbi cikkében már kifejtettük, hogy a kiválasztásért felelős szakemberek átlagosan fél-egy percet szánnak egy-egy önéletrajzra. Egy előnytelen képpel azonban még ennél is kevesebb idő alatt is kieshet a pályázó a rostán!
Mit NE?
Egy jó fotóval mindenképp személyesebbé lehet tenni a pályázati anyagot. Az HR szakember esetleg jobban megjegyez egy számára szimpatikus arcot, illetve már előre tudja, kit vár az interjúra. Egy fénykép persze mindig más, mint a valóság: így a várnál jobb vagy rosszabb is lehet az interjúztató első benyomása.
A fénykép csatolása más esetben is visszaüthet: a beállított, túlzottan merev képeket nem értékelik az interjúztatók. Egy ilyen kép ugyanis könnyen azt üzenheti gazdájáról: „rugalmatlan, sótlan figura vagyok”. Vigyázni kell a viccesnek szánt, illetve a bulizás vagy sportolás közben készült fotókkal is! A munkáltatók többsége ugyanis nem szereti a túlságosan laza, a munkahelyi szabályokra fittyet hányó alkalmazottakat, akikkel állandóan csak a gond van. A művészi beállítások, homályos képek szintén nem az önéletrajzba valók. Érdemes tehát kerülni a speciális háttereket, megoldásokat, így például a barnított fotókat.
Mit és miért IGEN?
Ha mégis úgy dönt a pályázó, hogy csatolja a fényképét, akkor portrét vagy igazolványképet válasszon. Fontos a megfelelő, üzleties öltözet (hölgyeknél blúz vagy blézer, férfiaknál ing-nyakkendő, öltöny), illetve a színek kiválasztása is. Nők esetében elvárás a szolid smink és a visszafogott ékszerek, frizura viselete.
Nem mindegy az sem, mikor készült egy fotó. Pályakezdőknél különösen fontos a friss, néhány hónapos fénykép, de a tapasztaltabb, idősebb munkavállalók esetében sem szerencsés 3-5 évnél régebbit választani. A felszegett fej, illetve áll egyértelműen agresszív, harcias magatartást sugall, míg a behúzott nyak, a rossz tartás félénkségre enged következtetni.
A képarány és a szerkesztés is kulcskérdés lehet. Egy nagyobb, esetleg csoportképből kivágott arckép általában rossz hatást kelt. Gyakran előfordul, hogy az email-ben elküldött fotót nem jól szerkesztik meg a jelöltek, így a képet például túl kicsi, vagy csak nagy, A4-es méretben lehet kinyomtatni, ami az álláskereső egója mellett számítógépes tudását is minősíti.
Jobline Tanácsok – csatolt CV-fotóhoz – pontokban:
  1. Kortól és nemtől függetlenül az igazolványkép, üzleties öltözettel a nyerő!
  2. Vicces, bulizós képek, művészi beállítások kerülendők!
  3. Kihívó, kirívó összhatás, illetve beállított képek nem szerencsések!
  4. 5 évnél – pályakezdők esetében néhány hónapnál – régebbi fotó használata tilos!
  5. A megfelelő képarány, szerkesztés kulcskérdés lehet!
Önéletrajz minták:   http://www.workania.hu/cms/karrier-tanacsadas/allast-keresek/oneletrajz/...
/Forrás: hunuk-jobline.hu/